RESEPI MAMAYU : 1st time buat spegetti bolognese
Sesekali teringin gak nak wat spegetti...bayangkan dari tahun lepas nak try buat...ni baru terasa nak masak....so, petang tu aku gigih jugak cari bahan2 utk spegetti bolognese wit my fiance...dia la yg tlg ajarkan n carikan bahan2...mcm x cayer plak..pandai ker mamat nie masak...tp, ikotkan jer...x baikkan bg bad impression pd org...tgok dia mcm tahu mkn jek...tp, bila dia yakinkan..baru la nak cayer..itu pon sikit2 jek...hehehe..sori yer yang.. :p
RESEPI SPAGHETTI BOLOGNESE SUNGKAI_CREW
(hidangan untuk 6 orang)
1. 1 paket spaghetti
2. 1 tin prego tradisional
3. 1 tin cendawan butang (potong ikot suka..aku potong dadu)
4. 1 biji bawang holland (potong dadu)
5. 2 biji bawang putih (potong dadu)
5. 1 biji lobak merah (potong dadu)
6.1 paket frankfurter
7. 1 paket daging burger
8. 5 sudu makan minyak masak
sedikit garam
CARA-CARA
Mula2 panaskan minyak masak dan tumiskan bawang besar
dan bawang putih yang dipotong dadu.. masak hingga layu. masukkan daging hancur dan masak
sehingga kering airnya dan keluar minyak.. kemudian masukkan sos prego dan gaul
rata.. kemudian masukkan air (1 1/2 tin prego).. biar mendidih.. kemudian
masukkan bahan-bahan yang dipotong dadu bersama cendawan.. masukkan sedikit
garam.. kacau sehingga kuah menjadi sedikit kering dan terbit minyak.
Dah siap!!!! perghhhh...apa rasanya ek...hahaha...
Comments