SAMBAL KARI UDANG
Assalamualaikum... lamanya tak share entry kan... kali ni mamayu mulakan entry bulan nie dengan resepi paling terliur nak makan... hehehe.. Tak buat pon lagi... Korang kalau dah buat share yer... nak tau sedap tak..
Moh tengok bahan-bahannya...
Bahan-bahan:
1 kg udang dibuang kepala dan dibersihkan
1 labu bawang besar di hiris
2 tangkai lada merah di hiris
4 sudu besar rempah kari
1 biji tomato dipotong panjang
2 kpg asam gelugor
1 pokok daun bawang di potong 1 inci panjang
i pelepah daun kari
sedikit air
sedikit serbuk kunyit, garam dan gula
minyak untuk menggoreng
Bahan untuk dikisar:
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Caranya:
1. Udang digaul dengan garam dan gula. Kemudian digoreng sebentar. Angkat dan toskan.
2. Tumis daun kari. Masukkan bahan2 yang dikisar bersama serbuk kari. Masukkan sedikit air untuk menggelakkan kari dari hangus.
3. Apabila telah gareng, masukkan pula asam keping, garam dan gula.
4. Masukkan udang tadi, berserta tomato dan lada merah yang telah dihiris tadi.
5. Gaul rata dan boleh diangkat.
6. Sedap di makan dengan nasi panas.
Selamat mencuba smile emoticon
Comments